Ved du, hvad der er lovpligtigt?

Inden du tager på arbejde, ferie, kører ærinder eller andet, er du så klar over, hvad der er lovpligtigt for din bil at indeholde med hensyn til biludstyr og biltilbehør? Der findes både forskellige lovkrav og anbefalinger når det kommer til din bil.

Lovkrav
Hvis der opstår en færdselsulykke, eller din bil er stoppet, og du er til gene for den øvrige trafik, er det lovpligtigt at stille en advarselstrekant bag bilen. Det er dog ikke lovpligtigt at have en advarselstrekant i bilen, når du kører rundt, blot når uheldet er ude, så skal advarselstrekanten benyttes. Hvis du ikke har den lovpligtige advarselstrekant placeret ved ulykkesstedet efter, at din bil har været involveret i en ulykke eller er havareret på anden vis, vil det koste en bøde på 1.000 kroner.

Advarselstrekanten skal placeres på samme side som køretøjet yderst på kørebanen med front mod færdselsretningen. På motorveje placeres advarselstrekanten 100 meter væk fra bilen og på øvrige veje skal den minimum placeres 50 meter væk fra bilen.

Anbefalinger

Advarselstrekant: Eftersom det ikke er lovpligtigt at have en advarselstrekant i bilen, er dette blot en anbefaling, hvis nu uheldet er ude. Det er ikke alle biler, der automatisk har en advarselstrekant, det anbefales derfor, at du får tjekket om den er i din bil, og ellers går ud og investerer i en.

Refleksveste: Når din bil går i stå eller har været involveret i et færdselsuheld eller andet, anbefales det også at have en refleksvest med i bilen. Det er ikke lovpligtigt i Danmark at have en refleksvest med sig, men det kan være en god idé, for din egen sikkerheds skyld, så andre trafikanter er opmærksomme på dig. Hav altid veste med mange reflekser på til alle passagerer. Det er en god idé at placere refleksvesten i sidedørene, så du kan komme til dem, uden at forlade bilen.

Brandslukker: Det anbefales også at have en brandslukker med sig. Anskaf dig den største brandslukker, som du kan have plads til i bilen. Hvis en brand opstår, udbreder den sig hurtigt, og det er derfor vigtigt at placere den et lettilgængeligt sted for dig eller dine medpassagerer. Inden du investerer i en brandslukker, skal du være sikker på, at den er godkendt til DS/EN3 standarder. Det vil sige, at den lever op til kravene fra brandmyndighederne og forsikringsselskaberne.

Førstehjælpskasse: Det er muligt at få småskræmmer på køreturen, og man ved aldrig hvornår en skade kan opstå. Hav derfor altid en førstehjælpskasse med i bilen, hvis nu et mindre uheld er ude.

Lommelygte: Går bilen i stå om natten, eller er det svært at se ind i de små kroge i bilen, er det en god idé at have en lommelygte med sig – og ekstra batterier.

Værktøj: Somme tider kan du selv være fiks med hænderne og reparere din bil. Hav derfor en værktøjskasse med, hvis det er muligt selv at ordne de småfejl, der kan være ved bilen. Hvis du ikke selv kan reparere den, så ring til CarPeople Vejhjælp på tlf. 6565 5015 (tast 1). Hvis du er tilmeldt gennem dit lokale CarPeople-værksted, er det helt gratis.

Ekstra sæt pærer: Skulle det ske at en for- eller baglygte sprænger, er det rart med et ekstra sæt pærer. Det er ikke ulovligt i Danmark at køre med en sprunget pære, men for din egen sikkerheds skyld og dine medtrafikanters, er det en god idé at have et ekstra sæt med, så faren i trafikken mindskes.

Bilens instruktionsbog: Hvis en lampe blinker eller bilen siger en sjov lyd eller du ikke ved, hvordan man får sprinklervæske på, kan du som oftest finde svaret i bilens instruktionsbog. Bogen vil normalt ligge i handskerummet. Hav den altid med i bilen, da den kan være behjælpelig for mange af de spørgsmål du må have med hensyn til bilens funktioner.

Nødhammer med seleskærer: Under en færdselsulykke, er det fornuftigt at have en nødhammer med seleskærer med sig, da du hurtigt kan knuse bilruden og let skære sikkerhedsselen op.

Klar til afgang?
Er du usikker på om din bil er klar til køreturene, og om det delvist er nødvendigt at anskaffe sig alle tingene ovenfor, så kan du på https://www.tjekbil.dk/synshaller få synet din bil. Det er ikke ligegyldigt, hvor du vælger at få den synet, da godkendelser af biler svinger meget fra virksomhed og by. Få altid din bil synet, når det er på tide, for også at undgå at være til fare for dig selv og dine medtrafikanter.

Lovkrav i EU
Lovkravene varierer fra land til land. I Danmark er det for eksempel ikke lovpligtigt at have en refleksvest med sig i bilen, men det er det i andre EU-lande. Inden afrejse skal du have gjort dig klar over, hvilke lovkrav der findes i andre lande, for at undgå bøder og være til fare i trafikken. En god regel er også at have udstyr med i bilen, der passer til årstiden.