Advarselslamper i bilen – Det betyder de

De fleste er klar over, at de skal reagere, når advarselslamperne begynder at lyse i bilen. Men det er ikke altid, at alle ved præcis, hvad de forskellige lamper og farver betyder. Det er dog værd at sætte sig ind i, da det kan koste dyrt eller potentielt være farligt, hvis der ikke reageres korrekt på lamperne.

Salg af din bil
Skal du sælge din bil, er det ligeledes vigtigt ikke at ignorere lamperne, også selvom du går ud fra, de ikke indikerer et alvorligt problem – det kan det nemlig blive, hvis det ignoreres, og din bil kan miste værdi, hvis den sælges med fejl. Hvis du vil vide mere om, hvad du skal være opmærksom på ved salg og omregistrering af bil, kan du gøre det på tjekbil.dk/omregistrering-af-bil. I det følgende har vi lavet en udførlig guide til, hvad de forskellige advarselslamper betyder.

Sådan skal du tolke de forskellige farver
Først og fremmest er det vigtigt at vide, hvad lampernes farver betyder. Lyser de rødt, betyder det STOP. Det vil sige, at du skal køre ind til siden og slukke for motoren, da det potentielt kan være skadeligt for bilen, hvis du kører videre. Medmindre, der er tale om olie- eller kølevæskelampen, er det bedste, du kan gøre som regel at ringe til vejhjælpen. De vil kunne vejlede dig, og eventuelt sende en mekaniker ud. Er det olien eller kølervæsken, der lyser rødt, vil du dog selv kunne hælde den påkrævede væske på bilen. Slukker lampen efter du har fyldt det på, kan du trygt køre videre. Ellers bør du ringe til vejhjælpen.

Lyser lampen gul, bør du ligeledes holde ind og rådføre dig i instruktionsbogen. Ofte er problemet dog ikke er så alvorligt, at du ikke kan køre videre, men du bør søge værksted hurtigst muligt. En grøn lampe, bruges blot til at formidle informationer til føreren – du behøver således ikke at foretage dig noget, hvis en lampe lyser grønt.

11 advarselslamper, du skal kende betydning af

Kølervæske/motortemperatur – Når denne lampe lyser, betyder det, at motortemperaturen er for høj. Det kan der være forskellige årsager til, men som regel er det fordi, der ikke er nok kølervæske på bilen. Hold ind til siden og vent 10-15 minutter, før du åbner beholderen til kølervæske – er motoren stadig varm, kan undertryk nemlig gøre, at kølervæsken eksplodere i dit ansigt. Stopper lampen ikke med at lyse efter påfyldt kølervæske, bør du ringe til vejhjælpen.

Olielampen – Denne lampe betyder, at bilen mangler olie. Hold derfor ind hurtigst muligt og undersøg efter 10 minutter, om der er olie på bilen. Sørg for at bilen holder på et fladt underlag, når du tjekker oliepinden. Mangler den olie, kan du hælde nyt på, hvis du har den rigtige type liggende i bilen. Slukker lampen, kan du køre videre – det er dog en god idé stadig at få den tjekket på et værksted. Slukker den ikke, bør du tilkalde vejhjælp.

Batterilampen – Lyser denne lampe, er det fordi, der er problemer med strømforsyningen. Du bør derfor køre på værksted med det samme.

Håndbremselampen – Denne lyser som regel, fordi håndbremsen er trukket. Er lampen rød, selvom bremsen er sluppet, bør du ringe efter assistance, da det kan indikere, at der mangler bremsevæske eller din bremsebelægning er slidt.

Bremsesystemslampen – Denne kan ligeledes lyse, når håndbremsen er trukket, hvis ikke, er det som regel fordi, at der er noget galt med bremsesystemet. Rådfør dig i instruktionsbogen.

Sikkerhedsselen – Nogen i bilen har ikke sikkerhedssele på, hvis denne lampe lyser. Den slukker igen, når alle er spændt fast.

Motorlampen – Indikerer, at der er noget galt med motoren. Lyser denne gul, bør du køre direkte på værksted. Er den derimod rød, er det vigtigt, at du med det samme kører ind til siden og tilkalder vejhjælp. Der kan nemlig være noget alvorligt galt med motoren, og det er således uforsvarligt at køre videre.

ABS-lampen – Lyser hvis der er et problem med ABS eller SPE systemet. Dine bremser bør dog stadig virke, og du kan derfor køre bilen på et værksted. Kør dog altid ind til siden og tjek instruktionsbogen for yderligere information.

Bremse-lampen – Denne lyser gult, hvis din bremsebelægning er slidt. Det betyder altså, at bremseklodserne skal udskiftes. Det er muligt at køre videre, men du bør køre på værksted med det samme.

ESP, Antiskrid, ESC, Antispin – Dette symbol lyser gult for at vise, at det elektroniske stabiliseringsprogram er aktivt. Kør derfor særligt forsigtigt og sænk farten, når denne lampe lyser.

Airbag- og selestrammerlampen – Denne lyser, fordi der er en fejl i airbag- og selestrammersystemet, og passageren på forsædets frontairbag sættes ud af funktion. Det sker som regel, fordi der er autostol på forsædet. Fortsætter den med at lyse, når autostolen fjernes, bør du kontakte din mekaniker.

Lyser en advarselslampe og er du stadigvæk i tvivl om hvordan du skal forholde dig? Book tid hos dit nærmeste CarPeople-værksted.