Aircondition og klimaanlæg

Aircondition i biler kom frem i 1940, og bare 20 år senere blev halvdelen af alle nye biler fremstillet med en aircondition. I dag er aircondition en standardfunktion i alle nye biler, som mange sætter pris på – især her i sommervarmen.

Sådan fungerer din aircondition
I en aircondition findes en kølevæske, som ved lavt tryk omdannes til en form for gas. Dermed afgives kulde fra din aircondition, som bliver holdt inde i bilen, mens den varme luft bliver holdt ude. Det er altså det lave tryk, der giver den kolde luft.

Processen mere detaljeret beskrevet starter ved, at et flydende kølemiddel bliver ledt gennem en ventil og videre ind i et rør, hvor der er lavt tryk. Her fordampes kølemidlet og bliver til gas. Varmen absorberes og rørene bliver kølet af. Din aircondition blæser herefter den kolde luft ind i bilen. Den omtalte gas ryger igennem en kompresser og bliver omdannet til væske. Dette medfører, at der opstår varme, som gennem en ventilator bliver sendt udenfor.

Anbefalinger fra CarPeople
Da der årligt siver omkring 10% af kølemidlet ud, bør der foretages et serviceeftersyn af din aircondition- og klimaanlæg ca. hvert 2. år.

Det er derudover en god idé at køre med anlægget tændt hele året. Dette er med til at affugte og tørre luften i bilen. Det er vigtigt, at der er en cirkulation en gang imellem, ellers kan det resultere i, at systemet ikke virker, når du har behov for det.

Hos CarPeople kan vi hjælpe dig med vedligeholdelsen af dit aircondition- og klimaanlæg. Med vores aircondition service guld pakke, får du et omfattende eftersyn, der blandt andet indeholder en rensning og desinficering af anlægget. 

Gør-det-selv råd
Du kan også selv hjælpe med at vedligeholde anlægget. Du kan blandt andet være opmærksom på, om der samler sig blade eller andet snavs i luftkanalerne, som du bør fjerne med jævne mellemrum. Luftkanalerne er typisk placeret ved den nederste del af frontruden.

Hos CarPeople hjælper vi dig gerne, hvis du er i tvivl om, hvilke produkter du skal anvende eller blot har andre spørgsmål angående din aircondition.

Skal dit lokale CarPeople-værksted hjælpe dig med vedligeholdelsen af dit anlæg?