Viskerblade – sådan skifter du dem

Dine vinduesviskere er måske ikke afgørende for din bils funktionsevne, men faktisk har de en større betydning, end man måske skulle tro.
I voldsomme regnskyl er det særligt vigtigt, at dine viskerblade fungerer, som de skal. Både for din egen og andre bilisters sikkerhed.

Viskerblade

Skift viskerbladene i god tid
Når først der opstår et problem med dine vinduesviskere, er det ofte i en situation, hvor du ikke har mulighed for at gøre noget ved det. Så hvis du gerne vil undgå at blive fanget i et regnvejr uden at kunne se ud af forruden, fordi du ikke har skiftet dine viskerblade i tide, skal du læse videre.

Du kan mærke, om det er tid til at skifte viskerbladet ved at køre en finger op og ned langs gummikanten på det. Føles gummiet ujævnt og slidt, er det tid til at udskifte viskerbladet.

Hvad består en vinduesvisker af?
Det vi normalt kalder en vinduesvisker består groft sagt af en viskerarm og et viskerblad. Viskerarmen er den del, som bevæger sig op og ned langs forruden, mens selve viskerbladet er det, der rengør forruden.

Viskerarmen holder vi os fra her. Du får sjældent brug for at skifte selve armen – medmindre din bil bliver udsat for hærværk, en ulykke eller lignende.

Guide: Sådan skifter du viskerblade
Det er ikke kompliceret at skifte viskerblade på en vinduesvisker. Faktisk er det noget alle kan gøre. Men det kræver selvfølgelig, at du ved hvordan. Til det formål har vi lavet en lille guide til dig her:

  • Når du skal skifte viskerblad, skal du starte med at løfte viskerarmen, så den stritter direkte ud i luften.
  • Nu har du frit udsyn til stedet, hvor viskerbladet er sat sammen på viskerarmen. Viskerbladet vil typisk være sat sammen med viskerarmen med en clips.
  • Åbner du clipsen, kan du nemt liste viskerarmen af og skifte den ud med en ny.

Så nemt er det faktisk at skifte dine viskerblade.

Forskel på nye og gamle biler
På nogle nyere biler kan viskerarmen ikke løftes op i lodret position. Her er det vigtigt, at du ikke forsøger at tvinge den op. En knækket viskerarm kan koste omkring 1000 kr. at få skiftet, så undgå at bruge vold.

Følg i stedet denne fremgangsmåde:

  • Sæt dig i bilen med slukket motor
  • Tænd for vinduesviskeren
  • Drej så nøglen – evt. uden at tænde for motoren

Nu skulle viskerarmen stå lodret op i luften, og du kan fortsætte med at skifte viskerbladet som beskrevet ovenover.

Er viskerbladene ikke lige lange?
Det er meningen! I en pakke med viskerblade er der selvfølgelig et par – et viskerblad til førersiden af ruden og et til passagersiden. Det lange blad hører til i førersiden og det korte til passagersiden.

Er du stadig ikke helt skarp på hvordan du skal skifte viskerbladene, kan du naturligvis få det gjort hos dit CarPeople-værksted.