Motorolie – sådan gør du

Mange bilejere har ikke styr på, hvornår det er tid til at skifte olie. Derfor ender mange med kun at få skiftet motorolie en enkelt gang om året – eller endnu sjældnere. Det kan i værste fald betyde skader på motoren, som kan løbe op i mange tusind kroner.

Biler af nyere dato kræver ofte en ekstra påfyldning af olie – ud over olieskift i forbindelse med serviceeftersyn hos en mekaniker. Nogle biler fortæller dig, når det er tid til at gøre noget ved oliebeholdningen. Men andre gør ikke. Og her er det vigtigt, at du er opmærksom.

Hvor ofte skal du tjekke bilens olie?
En god tommelfingeregel er, at du skal tjekke din olie for hver 1.000-2.000 km., du kører. Det svarer ca. til en gang om måneden, hvis du har et almindeligt kørselsforbrug. Gør det evt. til en vane at tjekke olien, hver gang du alligevel har motorhjelmen åben for at fylde sprinklervæske på.

Er du én af dem, der ikke tænker over påfyldning af motorolie? Vi har lavet en guide, der forklarer dig trin for trin, hvordan du tjekker og fylder ny olie på din bil.

Sådan fylder du motorolie på din bil
Når du gerne vil tjekke din olie, skal du gøre følgende:

  • Først og fremmest skal du parkere din bil et sted, hvor der er fladt. Så får du det mest nøjagtige billede af oliebeholdningen. Sluk motoren og vent ti minutter, før du går i gang.
  • Når du har åbnet motorhjelmen, skal du finde oliepinden. Du kan kende den ved, at den ofte er gul eller orange. Når du har lokaliseret oliepinden, trækker du den op og tørrer den af med en klud eller et stykke køkkenrulle. Derefter sætter du oliepinden tilbage – helt i bund – og trækker den op igen.
  • Nu kan du aflæse den præcise mængde af olie. På oliepinden er der markeret et område enten med streger, fortykninger eller indhug. Øverste mærke angiver den maksimale mængde af olie, der må være påfyldt, mens det nederste mærke angiver minimumsgrænsen. Mængden af olie skal helst være inden for dette område – og helst tættere på det øverste mærke end det nederste. Er oliemængden ikke tæt på den øverste markering, fylder du mere olie på.
  • Husk altid at måle efter med oliepinden, når du hældt ny olie på. For meget olie er ikke godt for motoren.


Har du brug for hjælp?
Nu er du ekspert i olieskift, men måske er der andet, vi kan hjælpe dig med? På CarPeople-værksteder rundt om i hele landet, står vores mekanikere klar til at hjælpe dig med din bil. Og hos os kan du tilmed booke din service online.