Husk at få skiftet partikelfilter på din varevogn

Har du en varebil, der er indregistreret før 1/1 2007, så er det nu, du skal reagere, hvis den ikke har et partikelfilter monteret. Efter 1/10 udløser det nemlig en bøde, hvis du kører ind i miljøzonerne i 5 af landets større byer.

Partikelfiltre er nu påkrævet

Fra 1. juli 2020 er der nye lovkrav om partikelfiltre på alle last- og varebiler. De største danske byer har særlige miljøzoner, hvor det udløser bøder ikke at have påmonteret de krævede partikelfiltre. Alle med varebiler og lastbiler på gule plader har fået direkte besked fra myndighederne.

For almindelige dieselpersonbiler er det også værd at være opmærksom. Går turen til Tyskland gælder reglerne nemlig for alle. Heldigvis er det hurtigt og let at leve op til de nye lovkrav, og desuden sparer det bilejeren den årlige strafafgift på 1.000 kroner til dieselbiler uden partikelfilter.

Læs mere om miljøzonerne her

Renser op til 70%
CarPeoples værksteder er klar til at hjælpe med at påsætte de nye partikelfiltre. Mens originale filtre er bygget ind i bilens motorstyring og dermed elektronisk overvåget, kræver de eftermonterede filtre hverken overvågning eller styring. De eftermonterede filtre har en effektiv rensning på mellem 30 – 70 procent, hvad der er inden for godkendelsesrammen.

Værkstederne er klar
I forbindelse med den nye lovgivning oplever de danske værksteder en stor efterspørgsel på partikelfiltre. Værkstedet står for selve monteringen af partikelfiltret, og herefter skal bilen til syn, så det fremgår af registreringsattesten, at bilen har det påkrævede partikelfilter.

Efter montering er der også mulighed for at få et grønt miljømærkat til at sætte i forruden. Det er især en god idé for biler, der vil kunne køre ind i tyske byer, hvor reglerne er endnu strammere end i Danmark.

Ingen regel uden undtagelse
Har din bil brug for et partikelfilter, der ikke er muligt at skaffe, er det muligt at søge om dispensation for montering. Også her kan værkstederne hjælpe med at udfylde og indsende de nødvendige dokumenter.

De nye krav til partikelfiltre fremgår i Miljøbeskyttelsesloven og gælder for motorer med kompressionstænding, der kører i miljøzoner. Senest fra 1. juli 2020 skal der være monteret et partikelfilter medmindre, køretøjet er registreret første gang den 1. januar 2007 eller senere.