Stenslag og revner i forruden

Vidste du, at det er en god ide at få repareret et stenslag så hurtigt så muligt, da det ellers kan udvikle sig til store revner og medføre udskiftning af hele forruden? Hos CarPeople giver vi gode råd og hjælper dig gerne, inden det er for sent.

Stenslag

Hvorfor reparere et stenslag?
Det ligner måske ikke noget særligt – sådan et lille stenslag i ruden. Måske blokerer det ikke engang for dit udsyn. Derfor kan du måske være fristet til at køre videre uden at gøre noget ved det. Men det er en fejl. Selv ved små stenlag i forruden bør du tage skaden alvorligt og få den efterset hos en mekaniker.

Og hvorfor så det? Op til 30 % af din bils strukturelle styrke kommer fra forruden. Et stenslag formindsker forrudens styrke – og dermed bilens samlede modstandsdygtighed i situationer, hvor uheldet er ude.

Kører du rundt i en bil med et stenslag, kan det derfor blive ekstra farligt for dig og dine medpassagerer, hvis der sker et uheld. Ikke mindst fordi airbaggen i passagersiden ofte er afhængig af støtten fra forruden.

Sådan gør du, hvis du får skader i bilglasset
Først og fremmest bør du få repareret et stenslag med det samme. På den måde sikrer du dig, at bilglasset er lige så stærkt og sikkert, som før skaden skete.

Har du af den ene eller anden grund ikke mulighed for at komme forbi et autoværksted, inden for kort tid efter skaden er sket, bør du holde stenslaget rent for vand og snavs indtil da. Du kan med fordel dække det til med rudeplaster eller et klart stykke tape.

Jo bedre du beskytter stenslaget, og jo før du får repareret skaden, jo større sandsynlighed er der for at få et godt og usynligt resultat.

Pris for reparation af stenslag
Mange gange kan et stenslag og endda en mindre revne repareres ved hjælp af dygtige fagfolk med det rigtige værktøj.

Ofte dækker forsikringsselskabet endda reparationen af stenslag, dog ikke deciderede revner. Uanset hvad kan du spare penge ved en hurtig reparation, inden skaden udvikler sig, så du undgår at skulle udskifte hele ruden.

For 299,- kan du hos CarPeople få repareret stenslag og revner af erfarne mekanikere, som har en specifik uddannelse inden for reparation af bilruder. Vi hjælper dig gerne med at få repareret stenslaget, inden det får ubehagelige konsekvenser.

Undgå udskiftning af forrude pga. revner
Er du bange for, om et stenslag betyder, at du nu skal have udskiftet hele bilruden? Et godt råd er altid at tage hurtig affære, så snart du får øje på stenslaget.

Går der for lang tid, kan det nemt udvikle sig til en stor revne, som til sidst ikke kan repareres. I det tilfælde er du nødt til at få skiftet hele ruden. Der skal faktisk ikke ret meget til, før et stenslag på bilglasset kan udvikle sig til revner – et lille bump er somme tider nok.

Om vinteren er det vigtigt at være ekstra opmærksom på skader på ruderne. Når der er frost, kan den fugt, der kan være i skaden, udvide sig, hvilket kan medføre endnu større revner.

 

Udskiftning af ruder, hvis uheldet er ude
Er skaden på glasset allerede meget fremtræden, kan det blive nødvendigt med udskiftning af din bils forrude eller bagrude.

Forrudens glas kan også være blevet så slidt af grus, vinduesviskere og sneskrabning, at lyset brydes forkert og påvirker dit udsyn. I det tilfælde anbefaler vi også at få udskiftet forruden.

Er du i tvivl, hjælper vi dig gerne med rådgivning og reparation. Når vi skifter bilruder, anvender vi altid godkendt lim og ruder af den bedste kvalitet. Det er din sikkerhed for, at vi overholder kvalitetskravene.

Synsreglerne for stenslag og revner
Pr. 1. juli 2012 er der kommet nye regler, som angiver, hvorvidt et stenslag eller en revne i bilruden er lovlig eller ej.

I de nye synsregler er forruden opdelt i tre områder: A, B og C. Alt efter hvilket område bilens stenslag eller revner findes i, er der forskellige regler for, hvor store skaderne må være.

Størrelsen på lovlige stenslag og revner:

  • I område A (ved synsfeltet) må revner og stenslag max. være 3 mm.
  • I område B (på hver side af synsfeltet) må revner max. være 50 mm, og stenslag må max. være 10 mm.
  • I område C (i passagersiden) må revner max. være 150 mm, og stenslag må max. være 30 mm.


Kom sikkert gennem bilsynet
Hvis du har slemme revner i frontruden, særligt i området ved kørerens synsfelt, kan det have betydning for, hvorvidt din bil kan gå igennem næste syn. Et stenslag eller en revne i område A skal nemlig ikke være ret stort, før din bil ikke er lovlig.

Er du i tvivl, eller vil du høre mere om synsreglerne, er du velkommen til at kontakte vores mekanikere eller køre forbi dit lokale CarPeople værksted.

Skal bilen snart til syn, tilbyder vi også synstjek.

Reparation af stenslag i lak
Det er ikke kun dine ruder, som er udsat for sten og hårde genstande fra vejen. Lakken på din bil kan også nemt blive offer for stenslag. Især motorhjelmen og taget ved forruden er udsat.

Hvis der ikke er lak på bilens overflade, kan du risikere, at der opstår rust. Derfor anbefaler vi også at få repareret lakskader hurtigst muligt.

CarPeople tilbyder grundig og professionel reparation af din bils stenslag, hvad enten det er lakken eller bilglasset, der skal fikses. Du kan booke tid online, så du hurtigt kan blive godt og sikkert kørende igen.