Diesel eller benzin – hvad skal du vælge?

Står du og skal til at investere i en diesel- eller benzinbil? Inden du beslutter dig, er det vigtigt, at du er opmærksom på dit kørselsbehov, da det er afgørende for valget.

Forskelle på diesel og benzin

Synsrapporter
Inden du har truffet dit valg og investeret i en bil (både diesel eller benzin), er det muligt at tjekke synsrapporter på: tjekbil.dk/synsrapporter. Tjekbil kan hjælpe dig med at tjekke om din nye bil er godkendt og lever op til de fundamentale lovmæssige krav, så du sikkert kan køre rundt på vejene, eller også kan du tjekke din kommende bils historie via linket. Men inden dette skal vi finde ud af, om du skal købe en dieselbil eller en benzinbil.

Den økonomiske forskel på diesel og benzin
Opfattelsen er ofte, at man kun skal investere i dieselbiler, hvis man generelt kører meget til hverdag. Diesel kører længere på literen, da det indeholder mere energi per liter end benzin. Endvidere er motoren bedre til at udnytte brændstofenergien, end den er hos en benzinmotor.

Når vi kører forbi en tankstation, lægger vi også mærke til, at literprisen på diesel er billigere end literprisen på benzin. Benzinbiler er dog billigere på grund af, at dieselbiler er dyrere i afgifter. Derudover er dieselbiler ofte dyrere grundet de mange penge, der er blevet lagt i udviklingen af dem de seneste år.

Hertil kan reparationerne på dieselbilen være dyrere end på benzinbilerne. Men hvis du ønsker at sælge din dieselbil igen, kan du forvente at få mere for den, end hvad du kan få for din brugte benzinbil.

Diesel
Som tidligere nævnt kører diesel længere på literen. Det vil derfor være ideelt at investere i en dieselbil, hvis du cirka skal køre 30 kilometer og 30 minutter per køretur om dagen. Hvis du kan nikke genkendende til, at du køre denne rute dagligt, for eksempel på arbejde, vil det anbefales, at du investerer i en dieselbil.

Du skal minimum køre i 30 minutter, da dieselmotoren skal opnå en vis temperatur for ikke at stoppe til eller tilsodes – hvilket kan blive dyrt. Du kan læse mere om forebyggende tiltag som additiver her.

Benzin
Dieselbiler skal have en varm motor. Benzinbiler behøver ikke en varm motor for at køre rundt og ordne små ærinder. Du behøver dermed ikke at være lige så opmærksom på tilstopning og tilsodning af benzinmotoren, hvis du skal ud på små ture eller køre kø-kørsel i din benzinbil som i din dieselbil.

Hvis du primært kører korte ture, vil benzinbilen være bedst for dig, da reparationen af dieselmotoren kan blive en dyr fornøjelse i længden.

Dieselbiler kan som oftest køre længere på literen, men i dag er det også at finde, at større benzinbiler kan køre forholdsvist langt på literen i forhold til tidligere. Endvidere larmer benzinbiler ikke lige så meget som dieselbiler, men igen er der dog ikke lige så stor forskel, som der engang har været.

Hvis du er interesseret i en lille bil, vil det også kunne betale sig at købe en benzinbil, da de små benzinbiler ofte kan købes til overkommelige priser. Som tidligere nævnt er benzinmotorer en smule billigere end dieselmotorer, og derved kan selve motoren ikke øge prisen for selve bilen, som den kan ved en dieselmotor.

Hvad er dit kørselsbehov?
Det ovenstående er faktorer, der kan spille ind for dit valg af diesel- eller benzinbil, men det er ikke det, der er afgørende. Hvad der er afgørende for dit valg, er dit kørselsbehov. Hvis du pendler langt på arbejde eller bruger bilen til længere ture, kan du via en dieselbil få en bil, som kører langt på literen og bruger mindre brændstof.

Hvis du til gengæld kører mere bykørsel og generelt korte ture, vil det gavne dig bedst med en benzinbil. Du skal blot huske på at vurdere dit kørselsbehov, inden du investerer i en benzinmotor eller dieselmotor. Derudover kan du via Google søge på diverse hjemmesider, der hjælper dig med at beregne, hvad der bedst kan betale sig for netop dig.

Når du så har investeret i en dieselbil eller benzinbil, skal du huske at få synet din bil, for netop at forhindre noget som tilstopning og tilsodning af din motor. Når en bil bliver synet, bliver den enten godkendt eller ej. Når den bliver godkendt, betyder det, at køretøjet lever op til de fundamentale lovmæssige krav. Dette kan dog stadig betyde, at der er mangler eller, at den ikke er godt vedligeholdt. Kosmetiske fejl kan dermed stadig være til stede, selvom bilen godkendes.

I synsrapporten er det også muligt at kigge på servicebemærkninger. Bemærkningerne er gode råd, som blandt andet kan være, at der er noget der på længere sigt skal fikses – men ikke udgør en sikkerhedsrisiko – blot at der skal holdes øje med det.

Vidste du, at hos en lang række af vores medlemmer har du mulighed for at gå på opdagelse blandt et stort udvalg af nyere brugte biler. Besøg en af de mange CarPeople medlemmer med bilsalg eller se et stort udvalg af bilerne online.