Dæk og fælge

Dæk er essentielle for din bils funktionalitet og sikkerhed. Derfor er det også vigtigt at have de rette dæk på bilen og vedligeholde dem bedst muligt.

Skift dæk efter vejrforholdene

Har du helt styr på, hvornår sommerdækkene skal skiftes ud med vinterdækkene – og omvendt?

Der er stor forskel på vejr- og vejforhold i løbet af årstiderne, og det stiller forskellige krav til din bils dæk.

Om sommeren er vejtemperaturen højere, hvilket gør dækkets gummi varmere, så det flader mere ud. Det kan gøre det svært at styre bilen og bevare kontrollen. Så snart temperaturen ligger stabilt over de 7° C, bør din bil derfor have sommerdæk på.

Sommerdæk er specielt udviklet med større ensartet overflade, hvilket giver et bedre vejgreb i varmt vejr. Når kulden nærmer sig, og temperaturen er under de 7° C, bør du skifte til vinterdæk.

Vinterdæk om vinteren
Gummiet på vinterdæk er blødere og har et særligt slidbanemønster, som gør, at du selv på sne- og isdækket asfalt får bedre vejgreb og en mere sikker opbremsning. Kører du 50 km/t på en sneglat vej, vil du med vinterdæk på bilen have en bremselængde på 34 meter, mens bremselængden med sommerdæk er 10 meter længere.

Generelt giver vinterdæk en mere sikker kørsel i vintervejret. De er bedre til at dræne vandet, hvilket forhindrer, at der kommer sne og is i dækket. Det gør vinterdæk bedre til at hindre udskridninger, hvorimod sommerdæk om vinteren vil gøre din kørsel til en ren skøjtebane.

Du kan genkende et ægte vinterdæk ved, at det er mærket med et bjerg- eller snefnugsymbol. Symbolerne er din sikkerhed for, at dækkene er testet i vinterforhold og overholder de grænseværdier, der er for bremsning i glat føre.

Hvad siger loven om bildæk?
Det er ikke lovpligtigt at have vinterdæk på bilen – i Danmark. Det kan det til gengæld godt være i andre lande. Hvis du kører på skiferie i udlandet, er det derfor altid en god ide at tjekke lovgivningen i de pågældende lande.

Når du monterer vinterdæk, er det et lovkrav i Danmark, at det er på alle 4 hjul. Det gælder også andre typer af hjul. Dvs. du må ikke mikse dæktyperne, så du f.eks. har 2 vinterdæk og 2 sommerdæk på.

I forhold til mønsterdybden på dine dæk kræver loven, at den er minimum 1,6 mm. Hos CarPeople (samt hos FDM og Færdselsstyrelsen) anbefales det dog, at dine vinterdæks mønster har en dybde på minimum 4,0 mm, og dine sommerdæk 3,0 mm. Det skyldes, at dækmønsteret er afgørende for bl.a. hvor meget kontaktflade, du har med vejen.

Hvorfor ikke køre med vinterdæk hele året?
Sikkerheden er markant forbedret, når du udstyrer bilen med vinterdæk – men kun om vinteren. Om sommeren er det mere sikkert med sommerdæk.

Derudover bliver vinterdæk hurtigere slidt i varmt vejr. Vinterdæk kan gennemsnitligt holde til ca. 45.000 kilometers kørsel. Hvis du bruger vinterdæk i sommervejret, bliver dine dyrebare dæk slidt 20 % hurtigere end normalt.

Derfor anbefaler vi dig at have to sæt dæk: Vinterdæk, til når det er koldt, og sommerdæk, til når det er varmt.

Hvad med helårsdæk?
Helårsdæk er, som navnet angiver, dæk, som du kan køre med hele året. Men der findes ikke et dæk, som kan det hele. Derfor er helårsdæk typisk et kompromis mellem vinter- og sommerdæk.

Som udgangspunkt har moderne helårsdæk gode køreegenskaber hele året rundt, men de passer bedst til biler med lav vægt, relativt små hjul og få hestekræfter – altså typisk mindre biler.

Vi anbefaler kun helårsdæk, hvis du ikke kører ret meget og primært kører på ryddede og saltede strækninger i byen.

Vælg de bedste dæk til din bil
Det er generelt en god ide at tage stilling til dit kørselsbehov, når du skal købe dæk. Triller du primært rundt i byen? Eller drøner du ofte stærkt på motorvejen? Kører du flere timer hver dag? Eller det nærmere bare et par minutter?

Disse faktorer har betydning, når du skal vælge de bedste dæk til netop dig og din bil. Der findes nemlig ikke én type dæk, som kan det hele – desværre.

Hvad angår størrelsen, anbefaler vi at vælge den størrelse, der er standardmonteret på bilen. Den størrelse og dæktype er nemlig valgt for at optimere bilens køreegenskaber.

Kig efter mærkningen, når du køber dæk
Du kan med fordel kigge efter de nye EU-mærkninger, som skal være på alle dæk, der er solgt inden for EU fra november 2012.

På EU-mærkatet kan du aflæse tre ting om det pågældende dæk:

  • Rullemodstand (påvirkning af brændstoføkonomi)
  • Vejgreb på våd vej (bremseegenskaber)
  • Støjniveau fra dækkene udenfor kabinen
  • Mærkatet minder om energimærkningen, du finder på husholdningsartikler m.m. og gør det altså nemmere for dig at vælge nye dæk i Europa.

Korrekt opbevaring af dæk
Når dine dæk skal i sommer- eller vinterdvale, er det vigtigt, at de opbevares under ordentlige forhold for at bremse aldringen mest muligt.

Både dæk uden fælge, altså afmonterede dæk, og dæk monteret på fælge har bedst af at blive opbevaret i et tørt, køligt og mørkt rum. En kælder er f.eks. bedre til dækopbevaring end en åben garage.

Afmonterede dæk skal helst opbevares stående, mens fælgmonterede dæk har bedst af at blive stablet eller hængt op, når de skal opbevares. Begge har godt af at blive roteret regelmæssigt, så dækkene ikke synker sammen.

Slip for besværet med dækopbevaring
Synes du, at det lyder bøvlet at opbevare dæk derhjemme? Et dækhotel er et godt alternativ – også hvis du heller ikke har mulighed for at opbevare dem under de optimale forhold.

Ved at få opbevaret dine dæk på værkstedet, sparer du plads derhjemme, og du slipper samtidig for besværet med at fragte dine dæk frem og tilbage, hvis de alligevel skiftes af dit værksted.

Hos CarPeople passer vi gerne på dine dæk vinteren eller sommeren over. Så slipper du for alle bekymringerne og den pladskrævende opbevaring, og vi sikrer, at de er bevaret under bedst mulige forhold.

Dæktryk – find det rigtige til dine dæk
Med tiden vil alle dæk miste lidt luft. Lufttrykket i dækkene er afgørende for dækkenes levetid og din sikkerhed. Er dæktrykket 20 % under det anbefalede, vil dine dæk blive slidt ca. 10% hurtigere, og dit brændstofforbrug vil stige markant.

Hvis trykket er for lavt eller for højt, har dækkene også sværere ved at gribe fat i vejen. Og er dæktrykket ikke højt nok i forhold til den vægt, du transporterer, kan du endda risikere, at dækkene eksploderer.

Vil du finde ud af, hvad der er det rette dæktryk til netop din bil, kan du typisk finde svaret i din bils instruktionsbog. Vi anbefaler, at du tjekker og evt. justerer dæktrykket hver måned. Er du kunde hos CarPeople, kan du få det gjort helt gratis.

Husk at vælge de rette fælge
Er du på udkig efter nye fælge til din bil, er der – ligesom ved valg af dæk – også et par ting, du skal overveje.

Det er vigtigt at bevare omkredsen på hjulet. Så hvis du vælger fælge med større diamenter, skal dine dæk have en lavere profil, ligesom højden på dæksiden også skal være lavere. På den måde undgår du, at dækkene støder på skærmkasserne. Du kan altid spørge din mekaniker, hvis du er i tvivl.

Dine fælge skal også vedligeholdes. Husk på, at alufælge kræver mere vedligeholdelse end stålfælge. Hvis du ikke vasker og renser fælgene jævnligt, risikerer du nemlig, at fælgen bliver misfarvet pga. bremsestøv og andet.

Gode huskeråd til dine dæk og fælge

  • Skift dæk efter årstiden
  • Tjek dæktrykket hver måned
  • Få lavet en sporing / 4-hjulsudmåling årligt, eller hvis bilen begynder at trække til siden
  • Afbalancer jævnligt dine dæk for at sikre en vibrationsfri kørsel


Brug for hjælp til dækskifte?
Er du i tvivl om det mindste med dine dæk og fælge, eller har du brug for hjælp til at få skiftet dæk, så kig forbi et af vores autoværksteder. Vi kan klare det meste på en kop kaffes tid.

Hos CarPeople kontrollerer vi desuden altid dækmønsteret og tjekker dine dæks slid, for at se om der er forkert slid, så du undgår unødige udgifter.